Werkgroep Geschiedenis Plastische Chirurgie

Werkgroep Geschiedenis Plastische Chirurgie
NVPC - Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie

 

Curator

  • Dr. Joris Hage is curator van de NVPC-collectie in het Trefpunt.

Vroegere curatoren

  • Jarenlang was dr. Barend Haeseker, plastisch-chirurg in het Leyenburg Ziekenhuis (’s-Gravenhage) de spil die de binnen de NVPCde geschiedenis van de het specialisme op de agenda zette. In 1983 promoveerde hij op een biografie van dr. Jan F.S. Esser (1877-1946). Jan Esser vergaarde als oorlogschirurg grote roem tijdens en direct na de Eerste Wereldoorlog. Hij introduceerde diverse nieuwe concepten in de plastische reconstructieve chirurgie. Tal van publicaties volgden, niet alleen over de geschiedenis van de plastische chirurgie, maar ook over de medische geschiedenis van Den Haag en de Haagse ziekenhuizen.* Na zijn overlijden (2015) schonk zijn zoon een deel van zijn bibliotheek aan het Trefpunt.

 

  • Dr. Klaas Marck die zijn sporen op medisch-historisch terrein al langer had verdiend, werd in 2015 curator van de collectie plastische chirurgie in het Trefpunt. Hij publiceerde in 2018 Another way of thinking ‒ the life and works of Julius Szymanowski, the real father of plastic reconstructive surgery. Szymanowski (1829-1868), een Russische (plastisch) chirurg, introduceerde conceptueel denken in de reconstructieve chirurgie, een wezenskenmerk van het vak.

 

Activiteiten

  • Aanbieding van Another way of thinking door de auteur Klaas Marck aan Jannes van Everdingen op 4 januari 2019.

 

  • In 2012 publiceerde de NVPC de Canon van de plastische chirurgie. Zowel Haeseker als Marck waren hoofdredacteur van deze uitgave.

 

 

Steun ons met een DONATIE