Onderzoekpresentaties


Universitaire onderzoekers rapporteren over hun lopend onderzoek voor de medisch-historische achterban van het Trefpunt.

Daniella Mauer

22 juni 2021
Remedies voor de pest in het Jiddisch in de Gouden Eeuw

  • Met haar kennis van het Hebreeuws is Daniella Mauer in staat een medisch-farmaceutisch onderwerp te  bestuderen dat voor de meeste onderzoekers op ontoegankelijk terrein ligt. Haar onderzoek wordt uitgevoerd aan de Universiteit van Amsterdam, waar Dr. Bart Wallet, docent Joodse en Jiddische studies, haar begeleider is. Beluister ook haar presentatie 'Pandemics and Piety in Yiddish Remedy Books'.

Flora Lysen

18 november 2021
Geschiedenissen van de radiologie van de toekomst

  • 'Robot radiologen' en 'algoritmische doktoren' bevolken het huidige debat over artificiële intelligentie en de  'radiologie van de toekomst'. Maar sommige toekomstbeelden van geautomatiseerde processen in de radiologie zijn al meer dan een halve eeuw oud. Hoe kan historisch onderzoek helpen om hedendaagse ontwikkelingen beter te begrijpen?

Noortje Jacobs

26 januari 2023
Historische omgang met lichaamsmateriaal in de geneeskunde: bloed en melk

  • Noortje Jacobs verhaalt in deze presentatie over haar onderzoek naar de historische omgang met lichaamsmateriaal: bloed en melk.

Stefan van der Poel

14 juli 2023
Het naoorlogse leven van Elie Aron Cohen (1909-1993)

  • Nieuwe bronnen zetten de Groningse historicus Stefan Poel aan tot het schrijven van de biografie van Elie Aron Cohen, bekend door zijn proefschrift over Het Duitse concentratiekamp (1952) en verschillende autobiografische publicaties.

 

 

Steun ons met een DONATIE