Colleges


Zie ook de serie cursusvoordrachten.

Geneeskunde WOII

  • Op 8 november 2006 sprak de emeritus-hoogleraar Interne Geneeskunde (UMCG) Enno Mandema in het kader van het door Mart van Lieburg gegeven onderwijs ('Persoonlijk Profilerings Project') over 'De Geneeskunde in de Tweede Wereldoorlog te Groningen'. 22 studenten luisterden naar het verslag van zijn lotgevallen tijdens de Bezettingsjaren en van zijn rol  bij de opbouw van de afdeling Interne Geneeskunde (AZG) tijdens de Wederopbouw,. met aan het slot enkele kritische kanttekeningen bij de reorganisatie van het UMCG rond de eeuwwisseling.
  • Op 21 oktober 2008 reisden 24 keuzevakstudenten Medische Geschiedenis (ErasmusMC), vergezeld door een aantal medisch specialisten en medewerkers Medische Geschiedenis, naar Heerlen om er te luisteren naar het aangrijpende verslag van de kampervaringen van de Joodse psychiater Max Hamburger. Deelnemers: de studenten Y.R. Berends, C.J.J.M. Caron, G.D.S. Ernst, P.J. van der Geest, A.S. Godschalk, B. Hitzert, M. Hoogendijk, P.H. van der Horst, P. Koot, R.L. de Kruif, J. Lagendijk, M. Lagendijk, M.N. Lekkerkerker, J.A. Munter, T.C. de Oliveira Barbosa, M.J. Perquin, R. Poelstra, A.R. Poublon, P.H. Roozen, M. Siawash, M.J. Sonneveld, E.G. van der Veer, J.A.C. Verkouteren en S.H. van Wingerden, en de meereizende medici en medewerkers P. Schilte (kinderarts), P. van Velthoven (chirurg), J.J. Bredée (oud-hoogleraar thoraxchirurgie), H. van den Ende (huisarts i.o.), B. Griffioen (oud ziekenhuis-directeur, museumdirecteur), M. Lagaaij (chirurg), B. van der Vlist (medewerker Medisch Contact), J. van Lieburg (freelancemedewerker medische geschiedenis), W.G. van Lieburg (documentalist medische geschiedenis), M.J. van Lieburg (hoogleraar medische geschiedenis).

Neurologie

In drie colleges biedt de neuroloog Peter Koehler, bekend als historicus van de neurowetenschappen, in drie colleges een inleiding tot de geschiedenis van de  Neurologie: (1) Het lokalisatieconcept in de Neurologie; (2) het neurologisch onderzoek, en (3) het röntgenologisch onderzoek in de Neurologie. Tijdens de colleges werden historische filmopnames vertoond. Voor zover die rechtenvrij zijn, zijn ze onderaan deze pagina toegankelijk gemaakt.

Filmfragmenten bij de colleges

  • College Neurologie 2, dia 35: VanGehuchten
  • College Neurologie 2, dia 52: Hounsfield
  • College Neurologie 2, dia 52: Patiënten met hemangioom
  • College Neurologie 2, dia 53: Jongen zonder kleine hersenen
  • College Neurologie 2, dia 54 + 3, dia 30: Jongen zonder kleine hersenen
  • College Neurologie 2, dia 59: Hystero-epileptische aanval
  • College Neurologie 2, dia 60: Hystero-epileptische aanval
  • College Neurologie 3, dia 20: Lobotomie
  • College Neurologie 3, dia 29: Jongen zonder kleine hersenen
  • College Neurologie 3, dia 38: The scanner story
  • College Neurologie 3, dia 53: James Ambrose

Oogheelkunde

In vijf colleges behandelt de emeritus hoogleraar Oogheelkunde Paulus de Jong belangrijke thema's uit de geschiedenis van de Oogheelkunde: (1) Bijziendheid. Haar verklaring en oorzaken (bij deze lezing behoort een Nawoord waarin commentaar en correcties op de lezing zijn verwerkt); (2) De zoektocht naar het menselijke accommodatie mechanisme; (3) De macula: haar ontdekking en slijtage; (4) 2000 Jaar testen van gezichtsscherpte, en (5) F.C. Donders. Professioneel en persoonlijk.